Bilindiği üzere Türkiye 6 Şubat 2023 günü tarihinin en büyük deprem felaketiyle sarsıldı ve bölgede olağanüstü miktarda can ve mal kaybı meydana geldi. Deprem bölgesinin büyüklüğü göz önüne alındığında ülkenin uğradığı sosyo-ekonomik yıkım, kaybettiğimiz canlardan dolayı hissettiğimiz acının katlanarak çoğalmasına neden oldu.

  • 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler birçok uzman tarafından yüzyılın en yıkıcı ve en fazla can kaybının yaşandığı karasal ‘‘ikili’’ depremler olarak tanımlandı.
  • Türkiye ve Suriye’nin yanı sıra Lübnan, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, İran ve Mısır’ın da yer aldığı geniş bir coğrafyada hissedilen depremler yaklaşık 350.000 km2 alanda (Almanya’nın toplam yüz ölçümü kadar) hasara yol açtı ve Türkiye nüfusunun %16’sını oluşturan 14 milyon kişiyi etkiledi.
  • Resmi rakamlara göre 50 binin üzerinde yurttaşımız hayatını kaybederken, 120 binin üzerinde yurttaşımız yaralandı.
  • En az 35 bin 355 bina yıkıldı, aralarında birçok tarihî yapı ağır hasar aldı veya yıkıldı.
  • Afet sonrası 2 milyon 300 bin kişi barınma sorunu yaşarken en az 5 milyon kişi bölgeden farklı kentlere göç etti.
  • Meclis Deprem Araştırma Komisyonu Raporu’na göre depremin toplam maliyeti 148.8 milyar dolar olurken Dünya Bankası, Suriye ile birlikte iki ülkede toplam 153.9 milyar dolar maddi zarara yol açtı ve dünyada en çok maddi zarara sebep olan üçüncü deprem olarak açıkladı.
  • Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), depremler sonucu Türkiye’de 658 bin, Suriye’de ise 170 bin çalışanın geçim olanaklarını kaybettiğini duyurdu.

Bu büyük deprem ve sonrasında yaşananlar bize bir deprem bölgesi olan ve pek çok doğal afete açık konumda olduğunu bildiğimiz ülkemizin bu süreçlere hazırlıklı olmadığını ve Afet Yönetimi konusunda büyük eksikleri olduğunu gösterdi ve bu konuda ne yapabileceğimizi düşünmeye yöneltti.

  • İlk büyük buluşma, depremden 6 gün sonra, Türkiye gönüllüsü arkadaşlarımızın doğal bir refleks ile hızlıca bir araya gelme isteği ile, 12.02.2023 tarihinde, Versoix`da geniş bir katilim ile gerçekleştirildi,
  • Büyük yıkımlar karşısında organize oluşumların ve geniş bir alana yayılabilecek uzun vadeli projelerin gerekliliğine duyulan inanç, önümüzde uzun bir yol olduğu bilinci ve yapabileceğimiz önemli katkılar olacağı umudu bizi yeni bir oluşuma yöneltti,
  • Anka Afet Destek Derneği, göçü önleme ana hedefini merkeze koyarak, İsviçre’deki kaynakları en verimli ve doğru bicimde yönlendirecek, farkındalığı ve bilinci taze tutacak, tüm kaynak yaratma faaliyetlerini aktif ve en verimli şekilde kullanacak bir yapi olarak; uzun vadede bölgenin ihtiyaçlarına göre projeler üretmek amacıyla 22 Şubat 2023 tarihinde resmi olarak kuruldu.
  • Derneğimiz “ticari hedefi olmayıp kâr amacı gütmeyen, hiçbir dini ve siyasi kurum/kuruluşa bağlı olmayan, kimlikler üstü, farklılıklara saygılı, iş birliğini önemseyen, kapsayıcı, birleştirici, apolitik bir Sivil Toplum Örgütüdür.