H•E•S•Y•A

Hatay, Türkiye

Hatay Engelsiz Yaşam Alanı Projesi

Depremden etkilenen Hatay bölgemizdeki özel gereksinimli bireyleri ve annelerini üretime dahil ederek yaşam kalitelerinin arttırılmasına, güçlendirilmesine ve ekonomik olarak aileye katkıda  bulunabilmesine imkan veren bir proje hayat buluyor!

BİR AMACIMIZ VAR

Çevreye duyarlı, insan onuruna yakışır bir çalışma ve sosyal yaşam alanı yaratmak!

PROJENİN AMACI

 

Ø Hatay’da yaşayan 100 zihinsel engelli bireyin temel ihtiyaçlarını karşılamak, rehabilitasyon ve psikolojik destek sağlamak; fiziksel, sosyal, bilişsel ve psiko-sosyal gelişimlerine destek olmak amacı ile bir  Engelsiz Sosyal Yaşam Alanı inşa edilmesi,

Ø Özel gereksinimli bireyleri ve annelerini üretime dahil ederek yaşam kalitelerinin arttırılmasına, güçlendirilmesine ve ekonomik olarak aileye katkıda  bulunabilmesine imkan veren bir kooperatifin kurulması ve işletilmesi,

Ø Engelli çocuğu olan ailelere hizmet vermenin yanında diğer çocuklara da açık olacak özel bir kreşin açılması,

Ø HESYA’nın 2 yıl işletilmesi ve 2. yılın sonunda kendi kendini yönetir ve finanse eder seviyeye gelmesi, ardından Hatay’da kurulu ve deprem sonrası büyük zarar gören ‘‘Anne Eli’’ Kadın Kooperatifi’ne devredilmesi.

Hatay’da, Kadın Kooperatifi kurumsal yapısı altında;

 

Ø Özel gereksinimli bireyler için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi,

Ø Anneleri için üretim atölyesi

Ø Okul öncesi çocukları için kreş

kurarak, hem özel gereksinimli çocukların nitelikli eğitime erişmeleri ve haklarının güvence altına alınmasını, hem de annelerinin diğer çocuklarının da bakımı konusunda kaygı duymadan ortağı olduğu kooperatif vasıtasıyla çalışma hayatına katılarak sürdürülebilir gelir elde etmelerini ve sosyal yaşama katılımlarını sağlamak.

 

«Bu üç birimin uyumlu ve dayanışma içinde faaliyetlerini sürdürdüğü, çevreye duyarlı, insan onuruna yakışır bir çalışma ve sosyal yaşam alanı yaratmak»

Projenin Hedef Kitlesi

Ø Deprem sonrasında gerekli desteklere ulaşmakta ve normalleşmede zihinsel engelli birey ve aileleri çok daha fazla zorlanmaktadır. Bu nedenle projenin hedef kitlesi zihinsel engelli bireyler ve aileleridir. Bölgede akraba evliliğinden kaynaklanan zihinsel engelli çocuk doğumlarına çokça rastlanmaktadır.

 

Ø 100 desteğe muhtaç engelli birey ve aileleri teker teker ziyaret edilmiş; bu aileler ve yaşam koşulları ile ilgili bilgiler toplanmıştır.

Projenin Aşamaları

Ø Orta vade: Deprem nedeniyle aksayan ve depremin yarattığı travmaya bağlı oluşan ihtiyaçlar için rehabilitasyon ve psikolojik destek sağlanması.

 

Ø Uzun vade: Bireylerin ve annelerinin sosyal yaşama ve çalışma hayatına dahil olmalarını sağlayacak, yaparak/yaşayarak öğrenme modellerine dayalı eğitim ve rehabilitasyonun gerçekleştirileceği, gelir elde etme amaçlı kooperatif çatısı altında «Engelsiz Sosyal Yaşam Alanı»nın oluşturulması.

TEMEL FAALİYETLER

 

1.Proje Tasarım Faaliyetleri
2.İnşaat Faaliyetleri
a.Engelli Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi İnşaatı
b.Üretim ve İş Atölyesi İnşaatı
c.Okul Öncesi Çocuklar İçin Kreş İnşaatı
3.Rehabilitasyon Merkezi Eğitim Programının Hazırlanması
4.Kadın Kooperatifi İş Atölyesinin Sürdürülebilir İş Modelinin Oluşturulması
5.Kreşin Kurulması ve Eğitim Programının Hazırlanması

 

HESYA’nın Sosyal Bir Yaşam Alanına Dönüştürülerek Sürdürülebilir Hale Getirilmesi.

PROJE PAYDAŞLARI

TOMURCUK

KOOPERATİFİ

Hatay Valiliği

ANNE ELİ

KOOPERATİFİ

Antakya Belediyesi

ANKA

SUISSE

UNISOS

 

URBAN

ATÖLYE

PROJE TASARIM

 

*Resim galerisi mobil cihazlarda görüntülenmeyebilir, bilgisayarınızdan denemeniz önerilir.

MEKAN PLANLAMA

MİMARİ YERLEŞİM

NE AŞAMADAYIZ? NELER YAPILDI?

 

  • Depremin hemen ardından bölgede yaşayan engelli çocuk ve ailelerine Sosyal Hizmetler Müdürlükleri aracılığı ile ulaşıldı. Bölgeden ayrılmamış 80 aile ile iletişime geçildi; gıda ve giyim ihtiyaçları yanında engelli bireylerin özel ihtiyaçlarına (tekerlekli sandalye, engelli tuvaleti, ortopedik ayakkabı, özel mama vb.) yönelik tespitler yapıldı.
  • 14 Mart-21 Mart 2023 tarihleri arasında Hatay bölgesinde yer alan çadır kentler ziyaret edilerek yardım paketleri teslim edildi ve çadır kentlerde 20 engelli çocuk ve ailesine daha ulaşıldı. 
  • Ayrıca Hatay bölgesinde alt yapının çökmesi ve temiz suya ulaşma sıkıntısı nedeniyle sosyal yaşam alanında kullanılmak üzere su deposu satın alındı.
  • Su tankı ve Balçova Belediyesi tarafından hibe edilen bir adet konteyner ve mobil tuvalet Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Engelsiz Sosyal Yaşam Alanı için tahsis edilen alana yerleştirildi.
  • Bölgedeki engelli bireyler için ihtiyaç analizi ve diğer saha çalışmaları tamamlandıktan sonra Proje’nin hedef kitlesi dezavantajlı grup için sürdürülebilir yaşam ve çalışma koşulları sağlamak amacıyla HESYA Projesi geliştirildi.
  • HESYA projesinin geliştirme sürecinde HESYA Proje Ekibi tarafından düzenli toplantılar gerçekleştirildi.
  • HESYA projesinin mimari tasarımı destekçi Urban Atölye tarafından gerçekleştirildi.

*Resim galerisi mobil cihazlarda görüntülenmeyebilir, bilgisayarınızdan denemeniz önerilir.

PROJENİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

 

  • HESYA projesi, projede sunulanlardan daha fazla iş yaratma potansiyeline sahiptir.
  • Hatay’da yürütülen çalışmalar sonucunda, engelli bireylerin anneleriyle temas kurularak ihtiyaçları somut olarak gözlemlenmiştir.
  • İstihdam artırıcı etki, uzun vadede, Kadın Kooperatifi’nin yerel üretim ölçeğini artırması ve faaliyetlerine yeni hizmetler eklemesi yoluyla daha yüksek olacaktır.

Proje, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden (SKH) 8’ini kapsamaktadır. Projenin hedefleri aşağıdaki SKH’lerle güçlü bir şekilde bağlantılıdır:

 

  • SKH1: Her yerde yoksulluğun her türünü sona erdirmek,
  • SKH3: Her yaşta sağlıklı yaşamı güvence altına almak ve herkesin refahını artırmayı sağlamak,
  • SKH4: Herkes için kapsayıcı ve eşitlikçi kaliteli eğitimi güvence altına almak ve yaşam boyu öğrenim fırsatlarını yaratmak,
  • SKH5: Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek,
  • SKH8: Sürekli, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi, tam ve verimli istihdamı ve herkes için insana yakışır işleri teşvik etmek,
  • SKH10: Ülkeler içinde ve arasında eşitsizlikleri azaltmak,
  • SKH11: Şehirleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir hale getirmek,
  • SKH16: Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar teşvik etmek, herkes için adalete erişim sağlamak ve her seviyede etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar inşa etmek.